Specialiseren in Mens en Natuur

‘Mensen’ zijn een vanzelfsprekend onderdeel van de opleiding Bos- en Natuurbeheer op Hogeschool VHL. In de eerste twee jaar kom je al verschillende onderwerpen tegen bij het analyseren van landschappen en ontwikkelen van beheervoorstellen, waaronder:

  • landschapsbeleving (1e semester),
  • sociaal onderzoek, publieksbegeleiding en natuurrecreatie (2e semester),
  • bosbeleving, participatie, natuur en gezondheid (3e semester),
  • gebiedsprocessen (4e semester).

Je specialiseren in Mens en Natuur kan op Hogeschool VHL als major (binnen de opleiding Bos- en Natuurbeheer) en als minor. De details hiervan vind je op de website van VHL: major en minor. In aanvulling op dit programma van een half jaar doe je ervaring op in het werkveld tijdens je stage, en doe je onderzoek als onderdeel van je afstudeerscriptie. Het onderwerp van je stage en afstuderen mag je zelf invullen, waardoor je de kans krijgt je verder te specialiseren op een thema naar keuze. Momenteel zijn er ook cursussen in ontwikkeling voor het werkveld die vanaf 2015-2016 worden georganiseerd.

Inhoud & programma major/minor Mens & Natuur:

Bij Mens & Natuur leer je de relatie tussen mensen en natuur te versterken. Jij gaat ervoor zorgen dat mensen van natuur genieten en dat hun gezondheid toeneemt. Je bedenkt  innovatieve natuuractiviteiten en maakt evidence based ontwerpen voor natuur in of buiten de stad.

Je luistert en kijkt nauwgezet naar verschillende doelgroepen: bijvoorbeeld jongeren, ouderen, mensen met obesitas of burn-out klachten. Je leert echt contact te maken. Op basis daarvan en op basis van alle theorieën die je zijn aangereikt, ontwerp je een natuuractiviteit. Later buig je je je over een ontwerp voor een natuurlijke, gezonde omgeving bij een zorginstelling, een school of in een woonwijk.

Je gaat begrijpen hoe verschillend mensen natuur beleven, en ook wat je eigen natuurvisie is! Je bouwt een sterke basis van kennis en onderzoeks- en communicatievaardigheden op, die je in jouw werkveld inzet om ondernemende projecten op te zetten die mensen en natuur met elkaar verbinden.

Voor wie?

Studenten die hun passie voor natuur graag willen delen met anderen, zijn helemaal thuis bij de major/minor Mens & Natuur. Je wilt mensen met natuur – en natuur met mensen – verbinden. Je staat open voor andere zienswijzen van mensen op hun groene leefomgeving.

Het programma is bewust toegankelijk voor studenten van verscheidene achtergronden, waaronder Bos- en Natuurbeheer en Tuin- en Landschapsinrichting van Hogeschool Van Hall Larenstein, en studies van andere instituten, zoals Planologie, Sociaal Pedagogische Hulpverlening, Pedagogiek en PABO. Hiermee bootsen we tijdens de module de (integrale) situatie van je latere werkveld na.

Programma

Het studieprogramma van de major/minor Mens & Natuur verbindt theorie met praktijk. Je krijgt colleges en opdrachten en je gaat meerdere keren op excursie.

Je krijgt colleges  over o.a. omgevingspsychologie; onderzoeken die de relaties tussen natuur en gezondheid verklaren; communicatie; projectvaardigheden en leiderschap; gebruikswaarden van groen en onderzoeksvaardigheden.

In de eerste helft van het programma staat het ontwerpen van een natuurbeleving centraal. Je werkt in een kleine groep aan een activiteit om jonge schoolkinderen te betrekken bij natuur. Deze activiteit voer je, na een gedegen voorbereiding, echt uit. Daarbij let je op veiligheid, financiën en doelgroep-specifieke wensen. Bij het uitvoeren van deze opdracht wordt je ondersteund door o.a. de volgende colleges: ontwikkeling van kinderen; didactiek en pedagogiek; stadslandbouw; speelnatuur; natuur- en milieueducatie; ondernemen; en veiligheid.

In de tweede helft van het programma staat participatief ontwerpen voor gezondheid & ontwikkeling centraal. Tijdens deze periode voer je in een groep een opdracht uit voor een professionele opdrachtgever. Je leert daarbij een bijzondere doelgroep van voor tot achter kennen  door goed contact te maken en te observeren. Daarnaast ga je op excursie om inspiratie op te doen in de praktijk en je bestudeert literatuur. Je nieuw opgedane inzichten vertaal je, middels een participatief ontwerpproces, in een praktisch plan dat op maat gesneden is voor jullie doelgroep. Je wordt hierbij ondersteund door colleges in o.a. gezondheid & welzijn; doelgroepen – waaronder ouderen en jongeren – en ziektebeelden; healing landscapes; wet, regelgeving en financiering in de zorg; ontwerpparticipatie en onderzoeksvaardigheden.

Wil je iets vragen, neem dan contact met ons op via roos.vandoorn {apestaartje} wur.nl